2006-11-08

Carl Bildt och Israel

Israels upprepade angrepp på de ockuperade palestinska områdena och särskilt Gaza är upprörande. De strider mot folkrätten i likhet med de fortsatta raketbeskjutningarna från palestinskt område. Utomrättsliga avrättningar och urskillningslöst dödande som drabbar civilbefolkningen måste upphöra.
Orden kommer från Carl Bildt och det är faktiskt ett av de absolut skarpast formulerade uttalandena mot Israel från svensk sida på många år. Det är noterbart att Bildt inte begränsar sig till att kritisera den israeliska attack som dödade minst nitton personer, varav flertalet kvinnor och barn. Nej, Bildt kritiserar Israels ”upprepade angrepp”, betonar att de utgör ett brott mot folkrätten och lyfter även fram Israels "utomrättsliga avrättningar" och "urskillningslösa dödande" av civila. Jag undrar hur de borgerliga riksdagsledamöter som i princip alltid helhjärtat försvarar Israel - som t ex Cecilia Wikström (fp) eller Annelie Enochson (kd) - känner inför Bildts entydiga utpekande av Israels ansvar för våldsutvecklingen. Eller för all del de israeliska diplomater som önskade ett svenskt regeringsskifte i förhoppningen att få se en mer Israel-vänlig svensk utrikespolitik.

Bildts uttalande är välgörande i sin icke-acceptans av våldet. Låt oss nu hoppas att Hamas inte svarar med att återuppta självmordsbombningarna inne i Israel. Våld föder våld – barbari föder barbari.

19 kommentarer:

  1. Anonym7:59 em

    Så ursprunget till Hamas våldsideologi står att finna hos staten Israel menar Ulf Bjereld? Är det så?

    SvaraRadera
  2. Anonym8:22 em

    Förmodligen, såvitt jag har förstått är Hamas delvis en skapelse av Israel.

    I den naiva viljeyttringen att begränsa Fatahs makt så gavs Hamas ekonomiskt bistånd. "Blowback", som det heter på CIA-språk. Samma sak som vi ser i Afghanistan, mujahedins som vänder sig mot USA och biter den hand som FÖDDE dom.

    Det är sannolikt en "spännande" tid vi lever i!

    SvaraRadera
  3. Anonym9:56 em

    Hmm,

    Äntligen! Nu kanske vi kan hoppas på att fler inom högern vågar stå upp för folkrätt och mänskliga rättigheter i Palestinafrågan! Tror att det finns en stor tyst majoritet inom högerleden som (milt sagt) inte delar bombhögerns entusiasm för apartheidstaten Israels agerande.

    Expressens, SvDs och DNs ledarsidegossar har tillsammans med diverse barnsliga ungdomsordföranden allt för länge tillåtits dominera på den tysta högermajoritetens bekostnad.

    Bildt har gett fotfolket en röst! Det tackar Folket för.

    /Folkets röst

    SvaraRadera
  4. Anonym2:08 fm

    Ursprunget till våldet är Israels bildande. Då man med våld tvingade bort hundratusentals palestinier bort från sina byar och samhällen. Och på det kommer en omänsklig behandling av palestinierna som om de inte vore mer än djur. Säg att samma sak skulle hända här i Sverige. Skulle vi bara hålla tyst och acceptera vårt öde. Tänk en gång till innan ni kritiserar palestiniernas rätt till självförsvar.

    SvaraRadera
  5. Anonym2:09 fm

    Ursprunget till våldet är Israels bildande. Då man med våld tvingade bort hundratusentals palestinier bort från sina byar och samhällen. Och på det kommer en omänsklig behandling av palestinierna som om de inte vore mer än djur. Säg att samma sak skulle hända här i Sverige. Skulle vi bara hålla tyst och acceptera vårt öde. Tänk en gång till innan ni kritiserar palestiniernas rätt till självförsvar.

    SvaraRadera
  6. Anonym2:12 fm

    Glöm inte heller att Israel bildaes med våld och terror. Det man sår det skördar man, och det är vad israelerna gör nu. Aldrig kommer man ha fred där så länge rättvisa inte skipas, sanna mina ord

    SvaraRadera
  7. Anonym6:09 fm

    "Israels upprepade angrepp på de ockuperade palestinska områdena och särskilt Gaza är upprörande. De strider mot folkrätten I LIKHET MED DE FORTSATTA RAKETBESKJUTNINGARNA FRÅN PALESTINSKT OMRÅDE" sa Bildt. Det uppfattas av Bjereld som ett applåderat ensidigt fördömande av Israel! Typiskt Bjereldska enögda syn: Israel bär skulden för allt.

    När Israel skadar oskyldiga är det av misstag. När Palestinierna skadar civila, gamla, barn är det AVSIKTLIGT, som man är stolt över, och förövaren blir belönad i paradiset!

    SvaraRadera
  8. Anonym6:24 fm

    Kommentar av Israel när civila dör: Beklagande, sorg.

    Kommentar av moderate palestinske presidenten Abu Mazen, när extrema palestinier utför en självmordsattack: Detta skadar den palestinska saken... (inte ett ord av beklagande att barn skadas).

    SvaraRadera
  9. Anonym8:40 fm

    Ulf, är det inte palestinierna som avses med formleringen "och urskillningslöst dödande som drabbar civilbefolkningen måste upphöra". Ocj Israel som avses med "Utomrättsliga avrättningar"?

    Det verkar i alla fall troligt och i så fall är ju uttalandet balanserat och bra, betydligt mera balanserat än du verkar vilja ge sken av.

    SvaraRadera
  10. Anonym10:10 fm

    Syskonskap läser nog in alltför mycket av sin egen svartvita syn på Palestinakonflikten i Bildts uttalande.

    Möjligen syftar Bildt på allt urskillningslöst dödande av civila, men främst riktar hans uttalande mot Israels dödande. Det är ju trots allt det som är aktuellt. Några civila israeler har ju mig veterligen inte dödats den senaste veckan!

    Tror nog endast det är bombögern som kräver att fördömanden av Israels folkrättsbrott alltid måste åtföljas av en uppräkning av samtliga palestinska övergrepp de senaste tio åren!

    Kan tillägga att även Lars Ohly gör samma bedömning som Bjereld och mig. Kul att se Lasse och Bildt bild gemensam front mot Federley, Fradrik Malm och den fega delen av socialdemokratin!

    PS - Hur tolkar Bjereld och Syskonskap det faktum att vi först med Bildts tillträde har fått en seriös politik i Israelfrågan. Varför teg socialdemokratins officiella förespråkare under regeringsinnehavet?

    /Folkets röst

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Anonym11:54 fm

    Hmm,

    läser du Folkets rösts första inlägg märker du snart att folket både är höger och vänster. Du är allt för fast i de stereotypa skiljelinjer som ni i eliten alltid förväntar er att folket ska låta sig inordnas i. Vi är ett folk även om ni försöker splittra oss med era sekteristiska försök!

    Huruvida vi, folket, är en parodi eller inte låter vi er i den allvarliga intellektuella eliten bestämma.

    Vi vet vad vi tycker - och skäms inte för det. Trots att ni fördömer våra åsikter!

    /FOLKETS RÖST

    SvaraRadera
  13. Hamas har ansvar för sina våldshandlingar - Israel för sina.

    Jag funderade en del över formuleringen "och urskillningslöst dödande som drabbar civilbefolkningen måste upphöra". Eftersom det är Israel som den senaste veckan dödat närmare 100 palestinier och det var just den senaste attacken som föranledde uttalandet så blir det orimligt att tro att det inte är Israel som avses. Även om man naturligtvis också kan inkludera palestinskt våld mot civila i formuleringen.

    SvaraRadera
  14. Anonym5:56 em

    "Låt oss nu hoppas att Hamas inte svarar med att återuppta självmordsbombningarna inne i Israel." Skulle professorn ha sagt: "Låt oss nu hoppas att Hitler inte kommer att göra med judar, zigenare och handikappade det han har lovat att göra"? Det kostar inget att vara optimist om man befinner sig på betryggande avstånd från bombbältet. Naivt och enögt så det förslår.

    SvaraRadera
  15. Anonym10:07 em

    "Du är allt för fast i de stereotypa skiljelinjer som ni i eliten alltid förväntar er att folket ska låta sig inordnas i."

    Det var nog första gången någon beskrivit mig som del av en elit. Får ta det som en (oavsiktlig) komplimang.

    SvaraRadera
  16. Stasio
    Om man inte klarar av att diskutera Israel utan att dra in Hitler, nazister & förintelsen, så är du uppenbarligen fel person att anklaga andra för att vara barnslig

    För övrigt stavade du fel till Stasi...

    SvaraRadera
  17. När en förhoppning om att Hamas inte skall återupta sina självmordsbombningar tolkas som en undfallenhet mot Hitler är det svårt att föra diskussionen vidare.

    SvaraRadera
  18. Anonym2:48 em

    Ulf, jag har läst och kommenterat en artikel du skrev i Tidningen Broderskap. Antagligen har de förlängt jullov på avdelningen för koll av kommentarer; inget svar publicerat efter flera dagar.

    En reaktion till vad och hur du skrev gällde följande, mina stora bokstäver för att poängtera det jag fann minst sagt udda och ändå så typiskt i den svenska debatten:

    1) Ungefär, ur minnet, angående Hezbollah: "Visst var attackerna mot Israel hemska , MEN..."

    2) Ungefär, ur minnet, angående andra attentat: "Visst är attackerna mot Israel hemska , MEN..."

    (NB: den exakta lydelsen kan jag leta fram om det behövs.)

    Kan du inte utan reservation, skarpt och otvetydligt och utan "MEN..." fördöma krigsaktioner och terrorattacker mot Israel?

    Både Hezbollahs och Hamas' raketattacker kom och kommer från av Israel utrymda områden, i fallet hezbollahkriget efter sex års upptrappning FN och Libanon inte gjorde något för att stoppa. Har du satt dig in i vad t.ex. folket i Sderot genomlider, hur det känns att skicka barnen till skolan när staden anfalls varje dag?

    Kanske du kan skriva en artikel som behandlar vad dessa grupper (Hamas, Hezbollah, etc) har som sitt slutliga mål? Jag antar att du som statsvetare inte är ignorant om vad dessa grupper och deras utländska sponsrare har i sinnet? Det är inte ockupationen som så; de anser ju att hela Israel är ockuperat. Detta är odiskutabelt. Hur kan det inte påverka ett land och dem som ansvarar för folkets överlevnad?

    Kanske du som statsvetare kan skriva om hur en fientlig och krigisk värld har påverkat Israels politik och dess mångkulturella befolkning.

    Kanske du som statsvetare kan undersöka hur den isolering och ensidiga demonisering som förespråkas och manifesteras av utländska anti-israellobbyn påverkar alla i regionen?

    Hur tror du det hjälper palestinier att man ursäktar och viftar bort de oerhörda brott somliga individer och grupper begår i deras namn? Det är en skymf mot fredslängtande palestinier och mot terrorns offer att anta att någon tvingats till dessa aktioner.

    Det vore hedrande om du kunde gå ut med ett starkt krav att palestinska grupper lägger ner vapnen nu, stoppar fientligheterna (res.242), förhandlar (242) om försvarbara gränser och bygger sin stat sida vid sida med Israel?

    Kräv från båda sidorna. Terrorgrupperna mål och brott ska inte ursäktas direkt eller indirekt.

    SvaraRadera
  19. Anders9:45 em

    Folke Bernadotte i uppdrag för fred i mellersta östern blev mördad av de som senare blev ledare för Israel. Som man sår får man skörda!

    SvaraRadera