2010-09-14

Gynnar medierna den borgerliga Alliansen?

Posten uppdaterad längst ned med en summering av kvällens debatt "Är du mediestyrd, lille väljare?"

Det som är speciellt för 2006 års valrörelse är att den borgerliga Alliansen gynnades i stort sett i alla avseenden, som jag undersöker. Det är ganska unikt att det är så. Det är en väldigt gynnsam valbevakning för de borgerliga och en ogynnsam valbevakning för Socialdemokraterna. Så uttalade sig Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, i en intervju till Ekot den 10 januari 2007.

Professor Kent Asp, som regelbundet analyserar mediebevakningen i samband med svenska valrörelser, var mycket entydig i sin bedömning att den borgerliga Alliansen gynnats av mediebevakningen. Hans resultat kom överraskande, eftersom det under själva valrörelsen inte förts någon särskild debatt om att medierna gynnade något av de båda blocken.

I årets valrörelse är förutsättningarna annorlunda. Bara några dagar före valet pågår en intensiv debatt om huruvida media gynnar den borgerliga Alliansen och om det i så fall är en medveten linje från främst den borgerliga pressens sida. I går publicerade Aftonbladet ett upprop från det anonyma journalistnätverket Den allierade journalisten, ett upprop som protesterade mot vad man uppfattade som att Sveriges största dagstidningar på nyhetsplats driver en valkampanj åt Alliansen: P1 Morgon och medieforskaren Ester Pollack granskade nyligen sommarens förstasidor på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Mona Sahlin framställs negativt 18 gånger på förstasidorna, motsvarande siffra för Fredrik Reinfeldt är fem. Reinfeldt framställs positivt på tolv förstasidor, Sahlin på tre. I Ekots granskning av ett års artiklar och inslag är de med negativ publicitet 33 procent för Sahlin mot 16 procent för Reinfeldt.

Flera av exemplen är bestickande. Själv har jag särskilt fäst mig vid en artikel (13/9)av Fredrik Sjöshult och Niklas Svensson i Expressen dagen efter partiledarduellen mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Debatten var jämn och tät, och i en Demoskopmätning av tittarreaktionerna blev avståndet mellan Reinfeldt och Sahlin endast 0.24 enheter på en skala mellan 1 och 5. Fredrik Reinfeldt fick 3.57 medan Mona Sahlin fick 3.33. Men trots de små skillnaderna i tittarbetygen vinklade artikeln utfallet till en jätteseger för Fredrik Reinfeldt. Under rubriken VAKNA - DU VANN. Reinfeldt utmattad efter sista debatten - får glädjebesked följer en jubelartikel som inleds med meningen Storslam igen, Reinfeldt! och de 0.25 enheternas skillnad i tittarbetygen framställs som en storseger. Hm, hur tänkte man där, undrar vän av ordning.

Kent Asp har också visat (DN Debatt 25/4 -06) att ekonomi- och politikjournalister i riksspridda Stockholmsmedier står långt till höger om resten av journalistkåren. Bland ekonomi- och politikjournalisterna stöder en majoritet den borgerliga alliansen – 26 procent är Moderater och 23 procent Folkpartister. Bara var femte är Socialdemokrat. Vänstervridningen av media har i alla fall ännu inte nått ekonomi- och politikredaktionerna.

Jag är allergisk mot foliehattar och tror inte på någon konspiration. Men medielogiken har sannerligen inte gått de rödgrönas väg och det blir med extra stor nyfikenhet jag tar del av Kent Asps kommande undersökning efter årets val. Vore jag chefredaktör på t ex Expressen eller Dagens Nyheter skulle jag inte sova helt gott natten innan studien presenteras.

Kent Asp ger kanske en försmak av resultaten redan i kväll, då han tillsammans med några journalister och forskare deltar i ABF:s seminarium Är du mediestyrd, lille vän (kl 19.00, Restaurang Trappan, Folkets Hus, Järntorget, Göteborg).

Det är möjligt att jag återkommer med en kort rapport om seminariet på bloggen senare i kväll.

Paul Ronge skriver klokt i ämnet här och detsamma gör Jesper Strömbäck här.

Uppdatering tisdag kväll: Debatten "Är du mediestyrd, lille väljare?" hade Kent Asp som huvudtalare. Han betonade att det alltid är så att något parti gynnas i mediernas valrörelse. Men det finns inget mönster i vilka partier som gynnas. Medierna kan fungera både som motspelare och medspelare till partier och till politiker. Det som är specifikt för denna valrörelse är att medierna har varit Mona Sahlins motspelare ända sedan hösten 2008, vilket är en ovanligt lång period. Denna långa period av medierna som motspelare till Mona Sahlin har påverkat Socialdemokraternas nedgång i opinionen och det är också denna långa period av motspel som föranlett den debatt vi idag ser om att medierna driver en valkampanj mot Socialdemokraterna.

Frågan är varför Socialdemokraterna varit oförmögna att bryta denna långa period av negativt spinn i förhållande till medierna. Jag skrev ovan att jag inte tror på några konspirationsteorier. Men från de mest skilda håll - inom och utom journalistkåren - hör jag nu synpunkten att Expressen medvetet driven en traditionell journalistisk kampanj mot Socialdemokraterna/Mona Sahlin och att denna kampanj innebär ett öppet gynnande av Alliansen. Jag anar att Publicistklubben kommer att ha en intressant eftervalsdebatt om bl a Expressens valjournalistik längre fram i höst.

En sådan kampanj behöver inte ha sin grund i en högerideologi. Som Kent Asp uttryckte det: Det stora problemet med pressen är inte att den är högervriden eller vänstervriden utan att den är medievriden.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Dolkstötslegenden i ny tappning?

Anonym sa...

"Vore jag chefredaktör på t ex Expressen eller Dagens Nyheter skulle jag inte sova helt gott natten innan studien presenteras"

Det hade inte jag heller gjort om jag vore i deras kläder. Med tanke på hur dessa två tidnignar har behandlat SD har de ju en del att förklara nör Asps rapport kommer.

Erik

Anonym sa...

Intressant, men naturligt. För tider sedan och delvis också idag är SR/SVT kraftigt vänster. Alla nya filmer av Maj Wechselmann visades. Barnprogrammen, Nyhetsprogrammen; se kungliga bibliotekets utställning med gamla klipp, här är ett av dem från 1979:
http://www.youtube.com/watch?v=9zW-H-4h8ow&feature=related.
Nu är det vi i högern som har rätt att gynnas i 20 år.

Andreas sa...

Det låter sannolikt att ekonomiska och politiska journalister är mer höger. Detsamma gäller väl statsvetare? (enligt publicerat kvant-studie, den enda i sitt slag som bl.a. GU journalen skriver om).

jag vill föreslå hypotesen:
Positivistiskt inriktade studier av samhälleliga eliter tenderar att ligga nära eliten i värderingar, medans kritiska studier tenderar till motsatsen. Det är därför det dräller av folkpartister och sossar inom statsvetenskapen medans sociologin befolkas av kommunister.

Även kulturjournalister ligger långt till vänster. Det är till högsta grad synligt i radions P1 och även P3 i viss mån. Det har varit en hel del radioteater på P1 och humorprogram den senaste tiden med övertydliga politiska budskap långt till vänster om vänsterpartiet (långt utanför spelplanen för etablierad partipolitik alltså), ofta väldigt politiskt naivt och känsloladdat, som t.e.x agitation för planekonomi insvept i den ironiska generations sätt att driva med meningsmotståndare istället för att försvara sina egna åsikter ...

en annan dimension;
Höger-vridningen dominerar media, men det är ganska urvattnad högervridning, medan vänstevridningen är mycket mer extrem, vänsterextremister är väl etablerade på kulturredaktioner, medans höger-extremister inte har tillgång till sympatiserande journalister alls ...

Mattias sa...

Att Expressen är negativ mot socialdemokratin, är ungefär lika upphetsande och överraskande som att Aftonbladet är negativ mot borgerligheten. Må så vara att pressen i stort har fler borgerliga tidningar, men SR och SVT framstår inte direkt som några borgerliga medier, snarare tvärtom ("Folkradion", seriöst...)

Vidare är det många år sedan Sahlin hade någon större popularitet. Tidningarna kan säkert ha påverkat här, men hon har inte haft något starkt utgångsläge de senaste tio år.

Slutligen, var fanns din mediekritik när Aftonbladet kom med anonyma anklagelser mot Littorin? Anklagelser de inte har kunnat back upp?

Thomas Mattsson, Expressen sa...

Nåja.

Jag kommenterar konspirationsteorierna för Dagens Media i dag: http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/dagspress/article2472287.ece

Jag har också bloggat flera gånger på http://expressen.se/thomasmattsson

Journalistiken om Socialdemokraterna är normal nyhetsvärdering, vilket förstås får konsekvensen att man fokuserar på exempelvis riksdagens största parti om det – och ordföranden som är statsministerkandidat – har mycket låga opinionssiffror i mätning efter mätning. Den logiken kan jag tillstå utan medieforskning i ämnet.

Mer relevant härvidlag är att ställa sig frågan om någon tror att nyhetsredaktioner, som Expressen, skulle avstå samma journalistik om exempelvis det största regeringspartiet och den sittande statsministern hade motsvarande problem. Jag tror inte det, och jag tror det finns flera före detta M-ministrar och M-statssekreterare som skulle tillstå samma sak.

Men – ja, det medges att Expressen avsatt extra resurser för att bevaka och granska Sverigedemokraterna. Erkännes också att en hel del av den rapporteringen kan upplevas som orättvis om man är SD-anhängare, jag menar dock att det varit fullt relevant att skärskåda SD extra.

Vänligen

Thomas Mattsson,
chefredaktör för Expressen