2012-08-05

Nätverket Migro och frågan om en generös migrationspolitik

På Expressens debattsida presenteras idag nätverket Migro som arbetar för en mer generös migrationspolitik. Bland initiativtagarna finns liberala profiler som t ex Johan Norberg, Dilsa Demirbag-Sten och Fredrik Segerfeldt.

Det är högst glädjande att goda liberala krafter bidrar till att stärka opinionsbildningen för en öppen och generös migrationspolitik. I sak är artikeln visserligen varken särskilt konkret eller problematiserande. Miljöpartister och många vänsterorienterade personer kan hålla med om det mesta. Styrkan i artikeln ligger i stället i att den pekar ut en riktning för debatten. Problematiseringar och konkretiseringar får göras givet den utpekade riktningen.

I ett avseende ställer jag mig undrande till texten. Författarna skriver att det i debatten finns ett "växande motstånd" mot den svenska öppenheten. Är det verkligen så? Några belägg anförs inte. Däremot presenterar författarna ett par anekdotiska exempel, som att några svenska byggnadsarbetare för åtta år sedan (!) skrikit "go home" och trakasserat arbetare från Lettland i Vaxholm. Däremot visar i princip samtliga opinionsmätningar att både svenskarnas "tolerans" mot flyktingar/invandrare och stödet för en generös flyktingmottagning ökar. Så i det avseendet tror jag att författarna har fel.

Författarnas strategiska (eller möjligen taktiska) huvudmotståndare är i stället de grupperingar inom den svenska borgerligheten som samlas kring tidskrifterna Neo och Axess. I artikeln står: Även i den borgerliga idédebatten hörs allt tuffare tongångar mot invandring som idé, trots att fri rörlighet borde vara fundamentalt för varje frihetsvän. Johan Norberg och Dilsa Demirbag-Sten har i andra sammanhang kritiserat chefredaktörerna för Neo och Axess - Paulina Neuding och Johan Lundberg - för att de fixerat sig vid invandring som ett problem i sig och därigenom fjärmat sig från liberala kärnvärlden.

Borgerlig idédebatt lever. Jag önskar Migro all framgång och hoppas nu på två saker. 1.) Att Migro lyckas stimulera den svenska vänstern till att skärpa sin egen idédebatt i migrationspolitiska frågor. Vänstern är till sitt väsen internationalistisk, vilket borde innebära att vänstern låg än mer på framkant i frågor kring en generös migrationspolitik. 2.) Att Migro inte reduceras till en plattform för att urholka välfärdsstaten och de svenska kollektivavtalen. En sådan utveckling vore inte värdigt nätverkets ambitioner.

3 kommentarer:

Swedish Dissident sa...

Om sådana som du och Norberg et al får (alltför mycket) inflytande så vore det absolut bästa som kunde hända om Sverige delades i två de jure och de facto stater/territorium: en flyktig och heterogen; en mindre flyktig och mer homogen. Vi är rätt många svenskar som inte vill betala för att bli koloniserade av sydlänningar, men om det, rent hypotetiskt, skulle bli en delning så vore det ett rent nöje att se ert "samhälle" successivt braka samman och sedermera förvägra er rätten att vistas i det nya Sverige. Illitterata byfånar som du, som lever i den imaginära föreställningen att de har transcenderat landsgränser och är "världsmedborgare", är visserligen patetiska så det förslår men skrattet fastnar i halsen eftersom ni menar allvar.

Anonym sa...

Ja, eller illitterat är du förstås inte, men det kan ändock kanske vara några boktitlar som saknas i bagaget för att (vilja) förstå den oerhörda skada som den här typen av förhållningssätt leder till i praktiken. Mer troligt är dock att det rör sig om en sorts moralfilosofiskt val. Du har valt den globala utilitarismen framför den nationella, och det blir det egna folket som offras på godhetsnarcissismen och "liberalismens" altare.

Anonym sa...

Även om det är så att motståndet mot invandringen har minskat så vet du säkert längst inne att en majoritet ännu är kritiska och det speciellt bland sosseväljare.
Nu kan jag väl iåförsig förstå din motvilja mot att representera dina väljare i den här frågan, du skulle naturligtsvis hamna långt ifrån"köttgrytan"
Den här konflikten syntes tydligt i det berömda valstuge reportaget.
Om mot förmodan det du skriver är din djupa övertygelse och du inte anser att du skall representera dina väljare kanske ett partibyte vore lägligt.