2015-03-15

Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna som ett högerparti?

Det är klart att vi står mer till höger i svensk politik än vad de övriga partierna gör, sa Kristdemokraternas blivande partiledare Ebba Busch Thor i en intervju till Dagens Nyheter i torsdags. Men redan dagen därpå, när Ebba Busch Thor i en intervju i SVT Aktuellt ombads utveckla sitt påstående om att Kristdemokraterna står mer till höger i svensk politik än vad de andra partierna gör, ändrade hon sig. Jag skall rätta mig något där och vara tydlig med att Krisdemokraterna står mer till höger i svensk politik än vad vi står till vänster. Programledaren Cecilia Gralde frågade då vad som egentligen gällde: Står ni längst till höger, eller vad menar du? Ebba Busch Thor svarade: Nej, det anser jag inte att vi gör (...) vi står mer till höger än till vänster.

Det är utomordentligt ovanligt att enskilda politiker ber att få "rätta sig själva", såvida det inte rör sig om en felaktig faktauppgift som framförts av misstag. I stället är det vanligt att politikerna menar att ett uttalande missuppfattats eller att det presenterats lösryckt ur sitt sammanhang. Jag tycker det hedrar Ebba Busch Thor att hon inte använde någon av de smitvägarna, utan faktiskt valde att öppet rätta sig själv.

Programledaren Cecilia Gralde blev nog rätt så häpen av det inträffade, för hon missade att ställa den naturliga följdfrågan om varför Ebba Busch Thor rättade sig själv. Hade Ebba Busch Thor vid det första tillfället snubblat på orden och redan då menat något annat än det hon faktiskt sa? Eller hade Ebba Busch Thor nu tänkt efter och kommit fram till att det trots allt nog inte var så att Kristdemokraterna var det parti som står mer till höger än vad de andra partierna gör? 
Nu anar man i stället en eftertankens kranka blekhet där Ebba Busch Thor eller någon av hennes medarbetare efter hennes första uttalande gjorde bedömningen att det kanske inte var så strategiskt klokt att i detta läge beskriva Kristdemokraterna som det parti som står mest till höger i svensk politik.

Flera bedömare tror att Kristdemokraterna faktiskt kommer att förflytta sig till höger med Ebba Busch Thor som partiledare. Vänstra stranden skriver insiktsfullt om detta och i sak har jag inte något att tillägga. I stället vill jag betona att partiledarens kanske viktigaste uppgift är hålla samman partiet. Om Ebba Busch Thor har ambitionen att föra Kristdemokraterna högerut är det sannolikt bättre att göra det genom praktisk handling än att i ord betona att Kristdemokraterna är ett högerparti. Risken finns att ordet "högerparti" inte bara skrämmer bort mittenväljare utan framförallt skapar alienation bland mer vänsterorienterade aktiva kristdemokrater.

Om en dryg timma medverka Ebba Busch Thor i SVT Agenda. Det skall bli spännande att se hur hon där formulerar sig om Kristdemokraterna som ett högerparti.



8 kommentarer:

Anonym sa...

Ansåg inte Göran Persson att både fp och c var mera till höger än moderaterna...? Moderaterna är kanske det borgliga parti som är minst till höger helt plötsligt. Inte för att Göran Perssons uttalande behöver vara sant, men uttalandet ändå en intressant iakttagelse. Så det svänger.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Tycker det är uppenbart att M är det högerparti som står längst till vänster. Om det inte vore för historien skulle M och S kunna bilda regering på ungefär fem minuter. Kompromissandet hade varit trivialt om någon enstaka procent på inkomstskatten.

Anonym sa...

För mig har det under allianstiden verkat som om KD var det enda socialliberala partiet och jag är därför benägen att placera dem längst till vänster utav allianspartierna (utan att vara insatt eller ha någon direkt faktagrund i denna fråga, men det är som bekant inte något krav för att ha en åsikt på internet).

Man vet inte hur förhandlingarna bakom kulisserna inom alliansen gick till så det går inte att avgöra riktigt säkert på grund av blockpolitiken.

Men tydligt är och var att det finns en extremhögersvans inom KD, ungefär som hos Vänsterpartiet. Det är väl den som får mer inflytande nu.

Ett S som samarbetar med M kan lika gärna lägga ner sin verksamhet, det vore självklart politiskt självmord och det förstår nog de flesta, även om S har gått långt åt höger de senaste åren.

Anonym sa...

Det kan vara så anonym 6:13 em. Dvs att KD under Ebba Busch Thor går mer åt höger, och att ett samarbete mellan s och m vore politiskt självmord. Ändå var det ett sådant samarbete Göran Persson föreslog.

Jag är inte någon varm anhängare av Jan Björklund, men måste ändå instämma i något han sa. Valresultatet visar något. Vi måste ändra ståndpunkt i en del frågor. Kanske tänker man inom KD i liknande banor.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Anonym 7:05 em:
Nej, varför ska 87% anpassa sig till vad 13% röstat på?

Det är konstigt att Björklund inte tycker lika dant när vänsterpartiet har medvind.

Björklund är en belastning för FP, och det partiet har gått långt åt höger precis som Göran Persson sade. Det finns inga självklara samarbetspartners inom Alliansen för S, det är väl framförallt det som orsakade låsningen i höstas.

Anonym sa...

Antar du tänker på SD i jämförelsen 13% kontra 87 %. Jag vet inte vad som avgör vad man röstar på, men om jag förstått saken rätt så verkar antalet osäkra väljare ökar, och många bestämmer sig på valdagen. Vad som på valdagen blir den avgörande faktorn vet jag inte. Men säkert har partiledaren stor betydelse.

Jämförelsen 13% kontra 87% bör bygga på uppfattningen att SD är ett enfrågeparti. Läser man SD:s partiprogram så ser man att de har en politik även i många fler frågor, vilket jag också tycker framgått i debatterna. Det är väl 7 riksdagspartier om jag räknar rätt.., och mer roande borde vara att SD, efter valet, blivit Sveriges tredje största parti, och att några andra partier är oroande nära 4%-spärren. Det blir rätt uppenbart att man till varje pris verkar vilja stoppa SD. Och principen instämmer jag i, men inte metoderna.
Kjell Eriksson



Anonym sa...

Tydligen räknade jag fel. En kontroll visar attt det finns 8 riksdagspartier.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Anonym 9:43 em:
Nu handlade inte inlägget vi kommenterar om SD utan KD, men avslutningsvis för att svara dig så är väl ändå de som använder tvivelaktiga metoder framför allt SD som inte röstade på sin egen budget (vilket är det vanliga förfarandet) eftersom de på det sättet kunde lura systemet och skapa kaos.